Saturday, January 3, 2009

LokaalRaadio Maikellukese päevad 2009



Vaba mikrofon!

LokaalRaadio… on madala võimsusega eksperimentaalne raadiokeskkond, mille tegevused võib koondada mõiste alla – raadiokunst /radio art/. LokaalRaadio tegeleb meediaprogrammiga konkreetses kontekstis, edastab vajalikku lokaalset infot ilma hariliku ringhäälingu poolt ettekirjutatavate piiranguteta. Seda kõike vajadusest jõuda kuulajani/vastuvõtjani tsensuurivabalt ning edastada infot, mis viibib või puudub konventsionaalsete reeglite jäikuse tõttu; olgu selleks siis näiteks piiratud eetriaeg või teema pealtnäha vähene päevakajalisus laiemas kontekstis. Kuuldavasti on see Eestis esimene omalaadne lokaalselt toimiv kunstiline raadio ning juhtumisi võib LokaalRaadiost vajadusel kujuneda ka Raadio Lokaal. Maikellukese päevade festivali ajal levib raadio otse-eetris vaid Kultuurikatlas.

Nadežda Tšistjakova
LokaalRaadio

LokaalRaadio puhul on esmakordne see, et tegu on radiofoonilise, eksperimentaalse kunstiga, mis ei pretendeeri ei millelegi muule kui sellele, mis ta parasjagu on. See tähendab – ta pole muusikakanal ega uudistekanal ega spordikanal, vaid lihtsalt raadiokeskkond, kust tuleb erinevat teksti ja helisid…

Raul Keller
LokaalRaadio

Esimesed Hääled, keda LokaalRaadio siinkohal edastab, kuuluvad Mauri Ortodoksse Raadio Ristisõja Kollektiivile, kelle tekstid on publitseerinud New Yorgi Liberaalne Raamatuklubi:

Enesele täies mahus aru andes, et igasugune kunstiga seotud manifesti kirjutamine tänasel päeval võib seda kirjutanud persooni või rühmituse ainult põhjatusse kuristikku kukutada, ja eks ikka selle sama kibeda iroonia tõttu, millele püütakse vastanduda – siiski, deklareerime ilma kõhklusteta (ilma liig pikalt mõtlemata ja kaalumata), et rajame VAHETU ‘liikumise’. Seda tehes tunneme end eriti vabalt, sest kavatseme praktiseerida Vahetut Toimimist salaja, selleks, et vältida kõiksugust vahendamisega kaasnevat saastatust. Avalikult me jätkame oma tööd reklaamimajanduses, raadios, kirjasõnas, muusikas jne, kuid privaatselt loome midagi muud – midagi muud, mida jagada vabalt, kuid mida kunagi ei tarbita passiivselt; midagi, mille üle saab avatult diskuteerida, kuid mida võõrandumise agendid ei saagi kunagi mõistma; midagi, millel ei ole mitte mingisugust kommertslikku potentsiaali, ometi on sellel väärtus, millel ei ole hinda; midagi varjatut, ja ometi on see meie igapäevaelu kangasse täielikult sisse põimitud.

M.O.R.K. ehk Mauri Ortodoksse Raadio Ristisõja Kollektiivi koosseisu kuuluvad: Peter Lamborn Wilson, Smiths’ide Armee (Dave, Sidney, Max), Hakim Bey, Jake Rabionwitz, Thom Metzger (Mauri Teaduse Monitor), Dave Mandl, James Koehnline. New Yorgi Liberaalne Raamatuklubi, kes keeldub maailmast loobumisest, peab vajalikuks ära märkida, et sõna ‘liberaalne’ ei viita ‘Liberaalsusele’ ega Liberaalsele Parteile! Liberaalne Raamatuklubi loodi aastal 1949, kui ‘liberaalne’, liberaalsus’ tähendasid ANARHISTi.

Tõlge inglise keelest: Nadežda Tšistjakova

No comments:

Post a Comment